Proces Berlusconi verdaagd tot eind mei

Het proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die verdacht wordt van seks met minderjarige meisjes, is woensdagochtend in Milaan van start gegaan, maar werd al na zeven minuten verdaagd tot 31 mei. Berlusconi zelf woonde de rechtszitting niet bij, omdat hij in Rome moest zijn voor een kabinetsvergadering over Libië. Op de zitting werden slechts enkele formaliteiten behandeld.

De 74-jarige Berlusconi staat tevens terecht voor machtsmisbruik. Nadat hij het destijds 17-jarige Marokkaanse meisje Ruby, wier echter naam Karima el-Mahroug is, zou hebben betaald voor seks zou hij zijn politieke invloed hebben aangewend om de zaak in de doofpot te stoppen. Ruby, nu 18, ontkent overigens dat zij op feestjes van de premier seks met hem heeft gehad.

Er is veel ophef over de feestavonden die Berlusconi in zijn villa placht te organiseren. De avonden zouden zijn begonnen met een diner, waarna de zogenoemde bunga-bungafeestjes volgden in een ruimte die als nachtclub was ingericht. Daar voerden vrouwen, soms met maskers op, een striptease of een erotische dans op, waarbij ze 'elkaar aanraakten of Berlusconi hun intieme delen aanraakte'. Ten slotte koos Berlusconi zijn sekspartner of -partners.

"Ook al ben ik een ondeugende jongen, 33 meisjes in twee maanden lijkt me zelfs wat te veel voor een dertiger", zei Berlusconi eerder over de zaak. Berlusconi benadrukte dat hij een vriendin heeft, wier identiteit geheim is, die altijd bij hem is en die nooit zou toestaan wat de aanklagers beweren. "Ze zou mijn ogen uitsteken", aldus Berlusconi.

De rechtbank in Milaan werd woensdag streng beveiligd. Rond het hof, in het centrum van de stad, patrouileerden zeker honderd agenten. Vanuit de hele wereld waren tv-ploegen en andere media ingevlogen om verslag te doen van de openingszitting.


Proces Berlusconi verdaagd tot eind mei (Foto: Novum)