Begin schoonmaakactie Mount Everest

Een team bergbeklimmers is woensdag richting Mount Everest vertrokken om op de top van de berg tonnen afval te verwijderen. Het team wordt aangevoerd door de zeer ervaren Apa 'Super' Sherpa, die Mount Everest twintig maal heeft beklommen.

Sinds in 1953 voor het eerst de top van de berg werd bereikt, hebben duizenden mensen de klim gewaagd. Hun touwen, tenten, lege zuurstofflessen en andere afvalproducten lieten zij op de berghelling achter om bij de klim zo min mogelijk gehinderd te worden door hun last.

Inmiddels heeft de Nepalese regering regelgeving doorgevoerd die bergbeklimmers verplicht hun rommel op te ruimen, maar de berghelling ligt nog altijd bezaaid met troep.

Het team van Apa Sherpa wil in het voorjaar 5000 kilo afval opruimen, 4000 kilo op het lagere deel van de berg en nog eens 1000 kilo nabij de top, op 8850 meter hoogte. Leden van de expeditie, maar ook speciale dragers en gidsen van andere expedities zullen het afval naar beneden sjouwen. Voor iedere kilo die wordt opgeruimd staat een tegemoetkoming van omgerekend 1 euro.


Mount Everest (Foto: Novum)