Fouten bij stralingsmetingen Fukushima

De vrees voor de straling afkomstig van de Fukushima Daiichi-centrale, die inmiddels voedsel, melk en drinkwater heeft besmet, is vrijdag onverminderd hoog. Tegelijkertijd lijkt het erop dat de eigenaar van de centrale, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), opnieuw fouten heeft gemaakt bij de stralingsmetingen. Het Japanse atoomagentschap NISA heeft Tepco vrijdag opdracht gegeven de metingen opnieuw te bekijken, omdat wordt vermoed dat de metingen te hoog zijn.

Volgens Tepco werd donderdag in het grondwater onder een van de reactoren een straling gemeten die 10.000 keer hoger is dan de maximale standaard die de regering hanteert. NISA vermoedt dat deze meting niet correct is. Ook wordt getwijfeld aan de metingen die eerder deze week gedaan zijn in de lucht en het zeewater. "We verdenken hun analyse van de isotopen en we wachten de nieuwe resultaten af", aldus Nishiyama van NISA.

Tepco heeft toegegeven dat er een fout lijkt te zitten in het computerprogramma dat wordt gebruikt om de meetgegevens te analyseren. Woordvoerder van Tepco Junichi Matsumoto zei echter dat de fout geen gevolgen heeft gehad op de metingen van radioactief jodium - waar veel zorgen over bestaan -, maar wel op de metingen van twee andere radioactieve isotopen.

Eerder moest Tepco ook al meetgegevens terugtrekken, omdat er fouten waren gemaakt. Hierdoor is twijfel ontstaan of het bedrijf wel in staat is goed om te gaan met de crisis bij de centrale en de risico's voor de volksgezondheid.

Ondanks alle problemen met de metingen is in ieder geval duidelijk dat er nog steeds straling vrijkomt bij de centrale. Tepco heeft grote moeite om de situatie onder controle te krijgen en heeft internationale hulp ingeroepen, onder andere van Frankrijk en de Verenigde Staten.

De Japanse premier Naoto Kan heeft vrijdag in ferme bewoordingen gezworen de strijd met de oververhitte reactors van de Fukushima Daiichi-centrale te winnen. Japan gaat 'alles doen wat mogelijk is om de strijd te winnen', zei Kan op een persconferentie. Als de crisis eenmaal bezworen is, dan 'gaan we een systeem bouwen dat in staat is in te spelen op elke mogelijk situatie'.