Puttense moordzaak weer vertraagd

De strafzaak in hoger beroep tegen Ronald P., verdachte in de Puttense moordzaak, heeft vrijdag opnieuw vertraging opgelopen. Volgens zijn advocaat heeft de 36-jarige P. 'serieuze rugklachten' en kon hij daarom niet bij de zitting aanwezig zijn.

Advocaat Ruud van Boom stelde dat zijn cliënt graag naar de zitting had willen komen. De advocaat-generaal, die het verhaal van de raadsman bij de behandelaars van P. probeerde te controleren op waarheid, stelde dat het erop lijkt dat de verdachte inderdaad rugklachten heeft. Maar als het een smoesje blijkt te zijn, dan moet P. wat betreft hem de volgende keer worden gedwongen bij zijn strafzaak aanwezig te zijn.

Het gerechtshof in Arnhem zou vrijdag de persoonlijke omstandigheden van P. bespreken. Ook zouden de nabestaanden mogelijk gebruik maken van het spreekrecht. De rechters vinden dat P. daar bij aanwezig moet zijn. De volgende zittingen staan gepland op 24 en 25 mei.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009, conform de eis van justitie, tot vijftien jaar cel. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 36-jarige verdachte, die zegt onschuldig te zijn, looft 25 duizend euro uit aan degene die met de gouden tip komt die zijn onschuld aantoont. Van Boom heeft daarom zelfs een website gelanceerd waar mensen zich kunnen melden.

Delftenaar P. wordt ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk.