Meerderheid voor referendum nieuwe kerncentrales

Zes op de tien Nederlanders zijn voorstander van een referendum over de bouw van nieuwe kerncentrales. Ruim de helft zou tegen de bouw stemmen en 39 procent voor. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl.

De aanhangers van PVV, D66, PvdA, SP en GroenLinks zijn in ruime meerderheid voor een referendum, blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. Van de CDA- en VVD-kiezers is dit ongeveer 40 procent.

Alleen de aanhang van de linkse partijen is in ruime meerderheid tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. Bij de PVV en CDA is dit ongeveer de helft.

Het kabinet is voorstander van de bouw van nieuwe centrales. Momenteel zijn twee bedrijven geïnteresseerd om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Zeeland, in de buurt van de bestaande reactor van Borssele. Als zij snel een vergunningsaanvraag indienen, kan de schop binnen enkele jaren de grond in.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelde onlangs voor een referendum over de kwestie te houden om vast te stellen of er een breed draagvlak is voor de bouw van nieuwe centrales. De PvdA reageerde afwijzend. De sociaaldemocraten vinden dat een referendum uit de bevolking zelf moet komen.

Sinds de aardbeving in Japan en daaropvolgende problemen in de reactoren van de centrale in Fukushima, laait de discussie over kernenergie wereldwijd weer op. Uit de peiling blijkt dat 73 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat de Japanse autoriteiten liegen over de gevolgen van de problemen bij de centrale. Dat was twee weken geleden nog 51 procent.

30 procent stelt dat het ergste in Japan nu wel achter de rug is. Van de Nederlanders denkt 63 procent dat er een ramp kan plaatsvinden in Borssele of de niet meer werkzame centrale in Dodewaard. Dat is 2 procent minder dan twee weken geleden.