'Spookburgers' kosten overheid miljoenen

De overheid en het bedrijfsleven lopen jaarlijks meer dan 100 miljoen euro mis door Nederlanders die onvindbaar zijn voor de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Volgens RTL Nieuws zijn vierhonderdduizend Nederlanders onvindbaar. Een groot deel daarvan gebruikt die onzichtbaarheid om te frauderen.

Veel mensen raken uit beeld bij de gemeente na een verhuizing of een valse inschrijving. Ze krijgen na verloop van tijd in de Gemeentelijke Basisadministratie de status 'vertrokken, onbekend waarheen'. Vanaf dat moment zijn het 'spookburgers'.

Amsterdam voert de lijst aan met tachtigduizend spookburgers. Volgens de hoofdstedelijke Dienst Persoonsgegevens is dat veel te veel. "Het komt erop neer dat we al die mensen simpelweg niet kunnen vinden", zegt directeur Rienk Hoff.

De schade bedraagt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro. "Gemeentelijke diensten in Amsterdam hebben miljoenen euro's aan inningen uitstaan bij mensen die uit de GBA zijn verdwenen", legt Hoff uit.

Andere overheidsinstanties hebben hetzelfde probleem, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Zo loopt de Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige IB-Groep, 14 miljoen euro mis aan te innen studieschuld.

De schadepost bij de Belastingdienst is 87,7 miljoen euro. Er zijn zo'n veertigduizend Nederlanders die nog een schuld hebben bij de Belastingdienst die niet te innen is omdat er geen adres van ze bekend is. Het gaat met name om schulden van eigenaren van failliete bedrijven.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans wil de kwestie in een spoeddebat bespreken met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).