ChristenUnie verliest alle oude provincieposten

Geen van de oude provinciebestuurders van de ChristenUnie kan terugkeren op de vertrouwde post. Bij de coalitieonderhandelingen in de provincies is de partij alle huidige bestuursposten kwijtgeraakt, meldt het Nederlands Dagblad woensdag na een inventarisatie. Wel komt de partij als nieuwkomer in de Gedeputeerde Staten van Flevoland en Overijssel.

In 2007 kwam de ChristenUnie verrassend in zeven provinciebesturen te zitten. In 2003 was de partij nog in geen enkel college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigd.

In Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland verdwijnt de partij uit het bestuur. Zuid-Holland en Drenthe maakten dinsdag als laatste twee provincies bekend welke partijen daar een coalitie willen vormen. In Zuid-Holland verliezen ChristenUnie en SGP hun gedeelde gedeputeerde, in Drenthe wordt de coalitie van PvdA en VVD voortgezet, maar dan zonder de ChristenUnie.

In de twee provincies waar de ChristenUnie de komende jaren wel een gedeputeerde mag leveren, gaat het om een gedeputeerde die twee partijen vertegenwoordigt. In Flevoland is dat het CDA, in Overijssel de SGP.

Partijvoorzitter van de ChristenUnie Peter Blokhuis zegt in een reactie de onderhandelingsresultaten teleurstellend te vinden. Toch moet de partij volgens hem niet blijven steken in zelfbeklag, zegt hij in de krant. Na een paar 'nuchtere conclusies' moet de ChristenUnie weer verdergaan, vindt Blokhuis.

Het CDA is ondanks de slechte verkiezingsuitslag in tien van de twaalf provincies betrokken bij de collegeonderhandelingen, een provincie minder dan tijdens de vorige periode. Vermoedelijk moet de partij wel een aantal gedeputeerden inleveren.

Voor de SGP zijn er weinig grote verschuivingen. In Zuid-Holland verdwijnt de SGP uit de coalitie, maar de partij levert net als de vorige keer een gedeputeerde in Zeeland en mag een zetel delen met de ChristenUnie in Overijssel.