Veroordeelden onbekend met aanstaande executie

Drie onderdanen van de Filipijnen die veroordeeld zijn voor het smokkelen van drugs in China, zijn zich er niet van bewust dat hun vonnis woensdag zal worden voltrokken. Ze zijn alle drie veroordeeld tot de doodstraf.

"Morgen zullen we weten of de doodstraf doorgezet zal worden", zegt Noel Novicio, consul in Xiamen City, dinsdag in een interview op de radio. Ramon Credo, Elizabeth Batain en Sally Ordinario-Villanueva zijn zich er alleen van bewust dat hun doodsvonnissen van 20 en 21 februari tot nader order zijn uitgesteld. De drie worden pas woensdagochtend om 09.40 uur lokale tijd geïnformeerd over hun lot. 

"Ze weten niet eens dat de veroordeling tegen hen de doodstraf tot gevolg heeft, dat weten ze morgen pas", vervolgt Novicio. Op een persconferentie zei een woordvoerder van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de drie de mogelijkheid hebben hun familie nog te zien, voor het voltrekken van het vonnis.

Leden van de Filipijnse ambassade zijn bezig om de laatste ontmoetingen te regelen. Jejomar Binay, vicepresident van de Filipijnen, laat weten dat er uitvoerig contact is tussen de Filipijnen en Beijing om de drie vrij te krijgen. Een woordvoerder van de Filipijnse president (Benigno Aquino III), ontkende eerder dat een verzoek tot gratie reeds was afgewezen.

"Ondanks de eventuele executies zal de Filipijnse overheid zich blijven inzetten om samen met China drugssmokkel tegen te gaan", vervolgde hij. "Het is aan ons om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Samen moeten wij er ons sterk voor maken dat drugssmokkel tussen de Filipijnen en China helemaal niet meer voorkomt."

Volgens sommigen is Sally Ordinario er ingeluisd. De moeder van twee kinderen ging naar China om in een telefoonwinkel te gaan werken. Voor haar vertrek naar China werd haar gevraagd de koffer van de baas mee te nemen. Hierin werd 4 kilo heroïne aangetroffen.