Libië: Internationale reacties Odyssey Dawn

Zaterdagavond begon Operation Odyssey Dawn om de 'burgers van Libië te beschermen en een no-flyzone te garanderen'. De militaire operatie volgde op het aannemen van de resolutie die dit toestaat door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de nacht van donderdag op vrijdag.

De resolutie, Frankrijk en Groot-Brittannië
De resolutie was ingediend en ontworpen door Frankrijk en Groot-Brittannië, die zich de hele maand maart al het duidelijkst hadden opgesteld tegen Gadhafi. Het indienen van de motie volgde op een verzoek hiertoe van de Arabische Liga en de opstandelingen in voornamelijk Benghazi. De resolutie werd met tien stemmen voor aangenomen. Vijf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad onthielden zich van stemming. In de motie is opgenomen dat 'alle mogelijke manieren worden toegestaan om de burgers te beschermen, behalve een grondoffensief'. Een woordvoerder, Abdel Hafiz Ghoga, van de opstandelingen in Benghazi zegt dat er de laatste tijd zeker 8000 Libiërs de dood vonden, bij de aanvallen van de legertroepen van Gadhafi.

De VS, Canada, Spanje, Italië, Denemarken, België en Qatar
De militaire actie werd ingezet door Frankrijk, nog tijdens het spoedoverleg hierover, waarop militaire steun van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Italië vrijwel meteen volgde. Sinds zondag zijn er ook Deense legertoestellen en een gevechtsvliegtuig van Qatar in de lucht. Ook België is gevraagd F-16's naar Libië te sturen. Onze zuiderburen hebben hierop aangegeven vanaf maandag mee te kunnen helpen.

Rusland
Een Russische regeringswoordvoerder heeft zondag namens de regering gezegd dat de aanvallen zich tot militaire doelen moeten beperken. Nu zouden er, volgens de Libische staatstelevisie, onder meer bruggen, wegen en zelfs ziekenhuizen zijn gebombardeerd. Dit is niet onafhankelijk bevestigd, maar ook niet ontkend. Naast Rusland onthielden onder andere Duitsland en China zich van stemmen.

Duitsland, China, Egypte en de Arabische Liga
Duitsland wil de militaire acties alleen 'ondersteunen' in plaats van actief steunen. Duitsland stelt daarom onder andere luchtmachtbases beschikbaar. China is net als Rusland niet blij met de uitvoering van de plannen. De Arabische Liga is ook ontstemd. Zij wilden enkel een no-flyzone die gehandhaaft wordt en geen bombardementen, zo gaf een woordvoerder aan. Egypte ondersteunt de militaire actie wel, maar wil zelf niet meedoen, vanwege het grote aantal Egyptenaren dat in Libië woont.

Nederland en de NAVO
Mark Rutte heeft inmiddels bij tenminste drie gelegenheden aangegeven dat Nederland niet gevraagd is om te helpen, ook al is dat wel aangeboden. Een mijnenveger zou in de buurt zijn, 'maar Nederland is nog niet gevraagd', aldus de premier. Rutte heeft verder zaterdag aangegeven dat de NAVO nu snel met een duidelijk plan moet komen om 'de eerste grote stap een vervolg te kunnen geven'.

Turkije en Frankrijk
Het wil echter nog niet echt vlotten binnen de NAVO met de besluitvorming. Zo wil Turkije een NAVO-interventie niet ondersteunen, 'omdat er dan ook grondaanvallen op Libisch grondgebied kunnen worden uitgevoerd'. Frankrijk voelt er ook niks voor om de leiding over de militaire actie aan de NAVO over te dragen. De Frans regering zegt dat de NAVO niet positief bekend is in de Arabische wereld.

De paus
Tot slot heeft de paus zondag nog een keer gezegd voor de mensen in Libië te zullen bidden. Hij wil graag dat men humanitaire steun gaat verlenen.