Libië: Wereldleiders voor militair ingrijpen

De internationale gemeenschap onderneemt militaire actie tegen de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi. Dat werd zaterdag op een spoedtop in Parijs besloten.

De Franse president Nicolas Sarkozy zegt dat Frankrijk reeds actie tegen Libië heeft ondernomen. Franse gevechtsvliegtuigen zijn al in Libië om de burgerbevolking te beschermen, aldus Sarkozy. Ze zouden Libische tanks kunnen uitschakelen als die zich tegen burgers keren. "Onze vliegtuigen houden luchtaanvallen op de stad Benghazi tegen", zei Sarkozy.

De 22 deelnemers aan de top 'kwamen overeen al het mogelijke te ondernemen, vooral op militair vlak' om ervoor te zorgen dat Gadhafi de VN-resolutie - en het daarbij behorende staakt-het-vuren - respecteert die donderdagavond werd aangenomen.

Eerder op zaterdag vielen de troepen van Gadhafi het opstandelingenbolwerk Benghazi aan en negeerden het staakt-het-vuren dat vrijdag afgekondigd was.

De Britse premier David Cameron zei na de top dat 'het tijd is voor actie en dat het snel moet gebeuren'. Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waarschuwden Gadhafi eerder al dat er militaire gevolgen zouden zijn als hij de VN-resolutie naast zich neer zou leggen.

De Libische regering op haar beurt dreigt toekomstige oliecontracten af te laten hangen van hoe landen reageren op de opstand in het Noord-Afrikaanse land. Libië heeft de grootste bewezen olievoorraden van Afrika. Elke regering die zich tegen Gadhafi keert, zei Shukri Ghanim, hoofd van de nationale oliemaatschappij, 'zal anders worden behandeld dan de regeringen die hier niet naartoe komen en zo maar geruchten verspreiden'.