Spoedtop in Parijs over Libië

Leiders uit de Arabische wereld, Afrika, de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden zijn zaterdag in Parijs bijeengekomen voor spoedoverleg. Onderwerp van gesprek is militair ingrijpen tegen de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi.

De Franse ambassadeur van de Verenigde Naties, Gérard Araud, zei tegen de Britse zender BBC te verwachten dat binnen enkele uren na de bijeenkomst tot militaire actie zal worden overgegaan. Donderdagavond stelde de VN een no-flyzone boven Libië in om de burgerbevolking te beschermen. De Libische leider Moammar Gadhafi noemde die resolutie zaterdag 'ongeldig' en in strijd met het VN-handvest. In een bericht aan Barack Obama vroeg Gadhafi hem wat hij zelf zou doen als terroristen steden in de VS zouden innemen.

Op de top, die is georganiseerd door de Franse president Nicolas Sarkozy, zijn onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron aanwezig, alsmede de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, VN-chef Ban Ki-moon, de emir van Qatar Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, en de ministers van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Mark Rutte kreeg op het laatste moment nog een uitnodiging.

Militair ingrijpen hangt mede af van een staakt-het-vuren. Vrijdag kondigde Gadhafi een staakt-het-vuren af om het Westen voor te zijn, maar er worden sindsdien nog altijd aanvallen uitgevoerd op Benghazi en Misurata. De Westerse en Arabische bondgenoten willen bewijs en geen beloftes dat een staakt-het-vuren daadwerkelijk gehandhaafd wordt.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn bereid tot militair ingrijpen, terwijl de VS zich op de vlakte houdt over een hun mogelijke rol daarbij.

Update 15.37 uur
Frankrijk heeft blijkbaar al een voorschot genomen op het overleg, want militaire bronnen en Franse media bevestigen dat er momenteel Franse gevechtsvliegtuigen over Benghazi heen vliegen. Er worden daar hevige gevechten gemeld, waarbij volgens medische bronnen in de stad al zeker 26 mensen zijn omgekomen. Dit gaat echter over één ziekenhuis, dus het werkelijke aantal zal waarschijnlijk een stuk hoger liggen.