Incident kerncentrale in België

Vorige week is een langlopend incident gemeld in de kerncentrale in het Belgische Doel, dat aan Zeeland grenst. Het probleem is inmiddels verholpen, maar de exploitant heeft hier volgens het Agentschap voor Nucleaire Controle te lang mee gewacht. Het ging om een noodkoelingspomp die een half jaar lang verkeerd was afgesteld.

Een half jaar geleden is de pomp in gebruik genomen, maar volgens woordvoerster Luut Vandevelde is de pomp toen blijkbaar verkeerd afgesteld. Wanneer de koelingssystemen niet meer functioneren, hoort deze pomp de reactor te voorzien van voldoende koelstoffen. Met de vorige afstelling zou deze koeling niet afdoende zijn.

Normaal gesproken zou dit een 1 scoren op de schaal van INES (een schaal voor nucleaire incidenten), maar omdat het probleem veel te lang heeft voortgeduurd voor er iets aan gedaan is, heeft het incident-Doel een score van 2 op de schaal van 1 tot en met 7 gehaald. Vandevelde geeft aan dat er geen grote problemen hadden kunnen ontstaan omdat er genoeg noodpompen zijn in de centrale die wel goed waren afgesteld.