Libië: Feiten over Benghazi

Sinds 21 februari is de Libische stad Benghazi in handen van het verzet tegen de leider Moammar Gadhafi. Dat gebeurde na een reeks massademonstraties. Gadhafi wil de stad heroveren en zijn troepen dringen Benghazi weer binnen. Hieronder enkele feiten over de stad.

- Benghazi is een havenstad aan de Middellandse Zee in het noordoosten van Libië. De stad heeft een reputatie als bolwerk van verzet tegen machthebbers. In het verleden streden rebellen er niet alleen tegen Gadhafi, maar bijvoorbeeld ook tegen de Italiaanse kolonisator.

- De stad telt inclusief voorsteden ongeveer een miljoen inwoners. Alleen de hoofdstad Tripoli, in het westen van Libië, heeft een groter inwonertal. Benghazi telt veel moderne gebouwen, die werden neergezet na een reeks verwoestende bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

- Hoofdstad van de regio Cyrenaica en hoofdkwartier van de interim-regering die is geformeerd door het Libische verzet onder leiding van voorzitter Mustafa Abdul Jalil. Hij was kort daarvoor nog minister van Justitie onder Gadhafi, maar liep over naar de opstandelingen.

- De verdediging van de stad is lastig. Benghazi wordt omringd door vlak woestijngebied en beschikt niet over noemenswaardige verdedigingswerken. De rebellen hebben verspreid over de stad een aantal kampen opgezet, van waaruit strijders worden gerekruteerd en getraind. Velen wachtten de afronding van hun training niet af en snelden in de afgelopen weken naar andere steden om te vechten tegen de troepen van Gadhafi.

Feiten over Benghazi
Feiten over Benghazi (Foto: ANP)