Japan: Noodsituatie Fukushima

De hoeveelheid straling die buiten de Japanse kerncentrale Fukushima wordt gemeten, is de afgelopen uren afgenomen. Dat maakte het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zaterdag bekend.

De organisatie meldde ook dat de exploitant van de centrale, TEPCO, nogmaals heeft bevestigd dat de belangrijkste behuizing die de nucleaire reactor omhult, niet is beschadigd bij de explosie zaterdagochtend. Die behuizing is bedoeld om te voorkomen dat straling vrijkomt als er iets misgaat in de centrale. Waarschijnlijk is de koepel die om de veiligheidsbehuizing zit als extra veiligheid, wel de lucht ingevlogen bij de explosie.

De veertig jaar oude reactor nummer 1 wordt op dit moment gevuld met zeewater om de installatie te koelen, of deze operatie goed verloopt is nog niet bekend. Als gevolg van de zware aardbeving en een tsunami die het gebied vrijdag troffen, viel de stroom uit van vijf reactoren, alsmede de back-upgeneratoren, hierdoor kon de kern niet meer gekoeld worden en liep de temperatuur op met het gevaar van een meltdown.

Net nu het de goede kant op lijkt te gaan bij reactor nummer 1 meldt persbureau Reuters dat de noodkoelvoorziening ermee op is gehouden bij reactor nummer 3 van de Fukushima centrales. Het Japanse Nucleaire Agentschap meldt dat mogelijk 160 mensen zijn blootgesteld aan gevaarlijke straling. In totaal zijn ongeveer 140.000 mensen in de omgeving geëvacueerd.

Update 23.51 uur
TEPCO heeft bekendgemaakt dat het koelen van reactor 3 nog niet lukt, daarom is besloten om net als in de nacht van vrijdag op zaterdag bij reactor 1, radioactieve stoom te laten ontsnappen, zodat de druk in de reactor lager wordt. Hierbij kan weer een kleine hoeveelheid straling vrijkomen.

Update 03.02 uur
TEPCO heeft de Japanse overheid op de hoogte gesteld van een nieuwe noodsituatie bij de kerncentrales in Fukushima. Waar de gemeten straling volgens de berichten eerder aan het afnemen was, is die nu gestegen tot over een kritieke grens heen. Wat die grens precies inhoudt, is nog niet bekend geworden. Maar TEPCO stelt daarbij dat de gemeten straling 'geen direct gevaar' vormt.