Kleine tsunami bereikt Indonesië

Een kleine tsunami, die veroorzaakt is door een zeebeving bij Japan, heeft vrijdag de kust van Indonesië bereikt. De Molukken werden getroffen door een golf van zo'n 10 centimeter hoog. Er waren geen berichten van schade of slachtoffers.

Eerder waarschuwde de Indonesische regering voor golven van mogelijk 2 meter hoog. Voor bijna 1800 kilometer kustlijn - van Noord-Sulawesi tot Papoea - was een waarschuwing van kracht. Duizenden mensen ontvluchtten hun huizen en zochten hogergelegen gebied op.

Eerder vrijdag werd Indonesië ook al door ander natuurgeweld getroffen. In het westen van Indonesië, in de provincie Atjeh, kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag ten minste twaalf mensen om het leven bij plotselinge overstromingen. De overstromingen waren het gevolg van zware slagregens waardoor een rivier buiten zijn oevers trad. Meer dan honderdvijftig huizen werden door het water verwoest. De verwachting is dat het dodental nog zal oplopen, omdat er nog veel mensen worden vermist.

Op het eiland Sulawesi kwam vrijdag de Karangetang-vulkaan tot uitbarsting. De vulkaan braakte lava en gloeiendhete gaswolken uit. De autoriteiten proberen uit alle macht om mensen die aan de voet van de vulkaan wonen te evacueren. Vorig jaar augustus barstte de vulkaan ook al uit; vier mensen verloren toen het leven.