BBC-journalisten gemarteld in Libië

Drie verslaggevers van de Britse omroep BBC zijn 21 uur vastgehouden en mishandeld door Libische militairen. Ze kregen onder meer een pistool tegen hun nek geduwd. Bij één werden daarna twee kogels langs zijn oren geschoten als een schijnexecutie, meldde de BBC.

De journalisten (een Brit, een Turk en een Palestijn) waren maandag op weg naar de stad Az Zawiya, waar zwaar gevochten wordt. Onderweg werden ze tegengehouden bij een wegblokkade door troepen van Gadhafi, die daar zijn om te zorgen dat er geen journalisten of extra opstandelingen de stad binnen kunnen komen. De journalisten toonden hun BBC-perskaarten, maar werden meegenomen naar legerbarakken.

In de barakken werden ze vastgebonden en kregen ze een kap over hun hoofd. Ze werden uitgescholden, vernederd, geslagen, geschopt en met de dood bedreigd. De soldaten zeiden dat ze niet blij waren met hun reportages over de opstand in Libië en beschuldigden de drie van spionage.

De mannen zijn inmiddels vrij en geëvacueerd uit het land. In de barakken zagen ze hoe Libiërs, inwoners van Az Zawiya, waren gemarteld. "Ik kan niet beschrijven hoe erg het was. De meeste gevangenen hadden een kap op hun hoofd en waren stevig vastgebonden, allemaal met gezwollen handen en gebroken ribben. Ze leden heel erg en schreeuwden constant", aldus een van de journalisten.

Een hoge functionaris van Gadhafi heeft zijn excuses aangeboden voor de toestanden die de journalisten meemaakten. De BBC neemt hier geen genoegen mee en heeft gezegd de mishandeling ten zeerste te veroordelen. De Britse omroep denkt er niet over om te stoppen met de berichtgeving uit Libië, zo verklaarden zij.

Schijnexecutie van BBC-journalisten in Libië
BBC-journalisten gemarteld in Libië (Foto: ANP)