Verhagen: Ik spreek altijd als minister

Maxime Verhagen (CDA) benadrukt dat als hij in het openbaar spreekt, hij dit altijd doet als minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en als vicepremier. Hij reageert per brief op de aantijgingen dat hij ambtenaren van zijn ministerie zou hebben ingezet voor de CDA-campagne. De Kamer had opheldering geëist over de kwestie.

Verhagen stelt dat overal waar hij spreekt, hij het regeringsbeleid uitdraagt, of dit nu met ondernemers, werknemers of partijgenoten is. Zodoende krijgt hij hierbij ook ambtelijke ondersteuning. De Kamer kan de minister ook ter verantwoording roepen voor alles wat hij publiekelijk zegt, onderstreept Verhagen.

"Het blijft echter zo dat wij in Nederland geregeerd willen worden door bewindspersonen die afkomstig zijn uit politieke partijen, hetgeen altijd een zekere verwevenheid schept bij het optreden van bewindslieden", schrijft hij. Bij werkbezoeken die hij in de aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen bracht aan Limburg en Zeeland zou hij naar eigen zeggen echter in de rol van minister hebben opgetreden.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vindt dat Verhagen 'doet alsof zijn neus bloedt'. Hij vreest voor een glijdende schaal en vindt dat de Kamer paal en perk moet stellen aan de inzet van ambtenaren voor partijaangelegenheden.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft ook behoefte aan duidelijke grenzen. Zij vindt dat 'absolute helderheid' noodzakelijk is. "Verhagen geeft zelf ook aan dat het scheiden van de rol als bewindsman en de rol als partijman moeilijk is. Ik wil dat duidelijk wordt waar die lijn nu precies ligt." Binnenkort vindt een spoeddebat plaats over de zaak.


Minister spreekt uit altijd als minister te spreken (Foto: Novum)