Mexicaanse politiechef (20) naar VS gevlucht

De 20-jarige Marisol Valles Garcia, die onlangs wegens werkverzuim werd ontslagen als politiechef van de grensstad Praxedis G. Guerrero, heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse immigratiedienst bevestigd.

De vrouw werd in oktober vorig jaar geprezen als de dapperste vrouw van Mexico, toen ze de functie van politiechef aanvaardde - een baan die niemand aandurfde. Ze studeerde criminologie in Ciudad Juarez, een stad die bekendstaat om het zeer hoge aantal drugsgerelateerde moorden. Net als in die stad strijden drugsbendes in Praxedis G. Guerrero om de beste smokkelroutes naar de VS. Toen Garcia maandag niet op haar werk verscheen werd ze ontslagen. Er werd al vermoed dat ze niet naar Mexico was teruggekeerd van een bezoek aan de VS.

Marisol Valles Garcia (foto: BBC News)Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de vrouw verklaard dat ze vanwege haar werk met de dood is bedreigd. Ze heeft in Texas asiel aangevraagd. In de staat Chihuahua, waar zowel Praxedis als Ciudad Juarez liggen, zijn politiemensen en lokale bestuurders regelmatig doelwit van aanvallen door drugsbendes.

Vorig jaar kwamen in Ciudad Juarez ruim 3000 mensen om door drugsgeweld. In heel Mexico staat de teller op meer dan 30.000, sinds president Felipe Calderón eind 2006 de strijd aanbond tegen de drugskartels.