Coalitie Estland wint verkiezingen

De centrumrechtse coalitie van premier Andrus Ansip lijkt zondag de verkiezingen in Estland duidelijk te hebben gewonnen. De verkiezingen zijn de eerste sinds de Baltische republiek 1 januari toetrad tot de eurozone.

Van de vooraf per post of online uitgebrachte stemmen sleepte de Hervormingspartij van Ansip 34 procent in de wacht en de conservatieve coalitiegenoot IRL 24 procent. De in 2009 uit de coalitie gestapte Sociaal-Democraten kregen 18 procent en de oppositionele Centrumpartij 14 procent.

De regering van Ansip schreef al geschiedenis door als eerste sinds de voormalige Sovjetrepubliek in het begin van de jaren negentig een meerpartijendemocratie werd de volledige termijn uit te dienen. "Dit heeft ons politieke stabiliteit gebracht", zei de 54-jarige Ansip afgelopen week.

Estland is net als andere Europese landen door de economische crisis zwaar getroffen. De productie viel in 2009 met 14 procent terug en de werkloosheid steeg tot 20 procent. Door een sterke groei van de export trekt de economie weer aan, al is het werkloosheidscijfer van 14 procent nog een van de hoogste in de Europese Unie.

De regering-Ansip heeft de crisis echter weten te doorstaan zonder een beroep te hoeven doen op internationale hulp, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Letland. Door strenge bezuinigingsmaatregelen is het financieringstekort nu een van de laagste in de EU.