Reeën op vliegbasis Eindhoven worden afgeschoten

Een groep van twaalf reeën op de Vliegbasis Eindhoven wordt op korte termijn afgeschoten. Aanleiding is een botsing van een vliegtuig met een ree in januari. Dat meldt een woordvoerder van de luchtmacht.

De reeën lopen al jarenlang op de basis rond. Dat gaf nooit problemen, maar op 3 januari botste een vliegtuig van Ryanair op de landingsbaan op een van de dieren. Het toestel, met 168 passagiers aan boord, raakte licht beschadigd. De ree overleefde de botsing niet.

De twaalf reeën worden zo snel mogelijk afgeschoten. De luchtmacht schakelt daarvoor professionele jagers in die ook worden ingezet voor het wildbeheer op andere bases.

"Het afschieten van de reeën gaat ons aan het hart", zegt een woordvoerder van de basis. "De dieren horen bij ons en we zijn altijd heel blij met ze geweest. Maar nu moeten we kiezen voor de veiligheid van mensen."

Volgens de zegsman is er maar een optie, en dat is afschieten. "Reeën zijn heel moeilijk te vangen. Als je dat probeert, raken ze in paniek en kunnen ze tegen de hekken aanrennen. Dat levert juist meer dierenleed op dan ze op een integere manier afschieten."

Vliegbasis Eindhoven is een militaire basis die ook door de burgerluchtvaart wordt gebruikt.