Troepen Gadhafi heroveren steden

Troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi hebben opnieuw de aanval ingezet om steden te heroveren op de opstandelingen. Volgens ooggetuigen worden op de stad Ajdabiya - die in handen is van tegenstanders van Gadhafi - luchtaanvallen uitgevoerd. Het was niet direct duidelijk of munitiedepots of bolwerken van het verzet het doelwit waren.

Ook hebben de Libische troepen een olie-installatie in het ten zuidwesten van Ajdabiya gelegen Brega heroverd. De troepen van Gadhafi rukken op naar de stad, die zo'n 750 kilometer ten oosten van Tripoli ligt.

De aanvallen van woensdag lijken een hoogtepunt in te luiden van tegenaanvallen door aanhangers van het regime van Gadhafi. Ze willen hun tegenstanders terugdringen uit steden nabij Tripoli, waar de Libische leider nog alle macht in handen heeft, en van sleutelposities aan de westelijke randen van het door opstandelingen beheerste oosten van het land.

Het regime heeft ten minste twee steden heroverd op de opstandelingen en een derde ligt onder vuur. Opstandelingen wisten aanvallen in drie andere belangrijke steden - Misurata, Az Zawiya en Zintan - af te slaan. In Misurata probeerden aanhangers van Gadhafi maandag op te rukken, maar de aanvallen werden afgeslagen door verzetsstrijders, onder hen burgers met automatische geweren en overgelopen militairen.

Een van de steden die zijn heroverd door troepen van Gadhafi is de strategisch gelegen bergstad Gharyan, die uitkijkt over Tripoli. Aanhangers van Gadhafi zeiden dat ze ook de controle hebben over de stad Sabratha, ten westen van Tripoli. In Az Zawiya, 50 kilometer ten westen van Tripoli, vieren tegenstanders van het regime echter de overwinning, aldus ooggetuigen.

De oppositie heeft de meeste luchtmachtbases in handen en volgens een ooggetuige zijn er tientallen gewapende mannen uit oostelijker gelegen gebied ingevlogen om versterking te bieden.


Opstandelingen onder vuur (Foto: Novum)