Burgemeester wil daklozen doodschieten

Tsjita, een Russische stad in Siberië, kampt met een overschot aan daklozen. Het Algemeen Dagblad bericht dat het maar liefst om 3000 Russen gaat zonder dak boven hun hoofd. In de stad is maar opvang voor 120 daklozen. De burgemeester gaf in de raadsvergadering vorige week dan ook aan het jammer te vinden dat de overtollige zwervers niet gewoon dood kunnen worden geschoten.

Rusland staat niet bekend om de perfecte hantering van de mensenrechten, maar heeft in de regering wel een functionaris die hiervoor verantwoordelijk is. De uitspraak van de burgemeester ging ook in Rusland te ver, en de functionaris uitte dan ook stevige kritiek.

De burgemeester van Tsjita maakte vervolgens zijn excuses, met de mededeling dat hij alleen een grapje maakte tijdens de gemeenteraadsvergadering. Veel mensen in Rusland geloven de burgemeester met de creatieve oplossing voor het teveel aan daklozen niet en denken dat hij het wel degelijk jammer vindt, zo meldden het ANP en het AFP.

Naast een sadistische grappenmaker als burgemeester lijden de daklozen ook onder de temperaturen in het koude Tsjita. In de wintermaanden is het regelmatig rond de 30 graden Celsius onder het vriespunt.