Londen werkt aan no-flyzone Libië

De Britse premier David Cameron heeft de legerleiding en het ministerie van Defensie in zijn land opdracht gegeven de mogelijkheid voor het instellen van een no-flyzone boven Libië te onderzoeken. Dat heeft Cameron maandag in het Britse parlement gezegd.

Cameron stelde dat de bevolking met een no-flyzone kan worden beschermd tegen luchtaanvallen door troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De premier liet weten dat hij de inzet van militaire middelen in Libië niet uitsluit.

"We mogen niet tolereren dat dit regime militaire macht inzet tegen zijn eigen mensen", stelde Cameron. Verder riep hij de mensen die Gadhafi nog trouw zijn op afstand te nemen van de Libische leider. Ook bevestigde Cameron dat het Britse ministerie van Financiën een zending van 900 miljoen pond (ruim 1 miljard euro) aan bankbiljetten naar Libië heeft tegengehouden.

Het Amerikaanse leger liet maandag weten dat het de Amerikaanse troepen rond Libië andere posities zal geven. Het leger hoopt de troepen daardoor flexibeler te kunnen inzetten.

Londen werkt aan no-flyzone Libië
David Cameron (Foto: ANP)