And the Oscar goes to....

Op dit moment worden de Annual Academy Awards uitgereikt in het Kodak Theater in Los Angeles. De Oscars zijn natuurlijk de grootste happening in filmland en worden gezien als dé graadmeter voor films.

Anne Hathaway en James Franco zijn de hosts vannacht en praten het geheel met humoristisch commentaar aan elkaar. Het duo opende de show door te schitteren in een mash up van scènes rondom de film Inception. Zeker een opening om terug te kijken voor wie het gemist heeft.

De eerste Oscar van de avond: 'Best art direction' ging naar Robert Stromberg en Karen O'Hara voor de film Alice in Wonderland. De Oscar voor 'Cinematography' werd gewonnen door Wally Pfister voor zijn camerawerk in de film Inception.


Karen & Robter

 
Wally Pfister

De derde Oscar van de avond, die uitreikt werd door filmlegende Kirk Douglas, was voor 'Best actress in a supporting role' en ging naar Melissa Leo voor haar rol als 'Alice Ward' in The Fighter.


De genomineerden voor Best supporting actress

 
Kirk reikt het beeldje uit

Justin Timberlake en Mila Kunis hadden de eer om de prijs voor 'Best animated short film' uit te reiken. De animatiefilm The Lost Thing door Shaun Tan en Andrew Ruhemann won deze Oscar. Toy Story 3 ging er zoals verwacht vandoor met de Oscar voor 'Animated Feature Film' en versloeg How To Train Your Dragon en The Illusionist.

David Seidler won de Oscar voor 'Original Screenplay' met zijn aandeel in de film The King's Speech. The Social Network won een gelijkwaardige Oscar. Het beeldje voor 'Adapted Screenplay' ging met Aaron Sorkin naar huis.


Justin & Mila


Toy Story 3 is de beste animatie film

The King's speech sleepte de eerste van de vele voorspelde Oscars binnen in de categorie 'Best Original Screenplay' David Seidler nam zijn gewonnen award in ontvangst.

Komiek Russel Brand, de man van Katy Perry, en Hellen Mirren, reikten de Oscar voor 'Foreign Language Film' uit aan de Deense film In a Better World.

Reese Witherspoon mocht de genomineerden in de categorie 'Best supporting actor' de verlossende woorden brengen en reikte het beeldje zoals verwacht uit aan Christian Bale voor zijn rol als Dicky Eklund in The Fighter.


Reese Witherspoon


Christian Bale

Hugh Jackman en Nicole Kidman gaven een korte geschiedenisles over het geluid van films door de jaren heen waarna een filmorkest enkele bekende filmtunes ten gehore bracht. In de categrie 'Music (Original Score)' wonnen Trent Reznor en Atticus Ross de Oscar voor de muziek in de film The Social Network. 


Trent Reznor en Atticus Ross

Scarlett Johansson wees samen met Matthew Mcconaughey Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo en Ed Novick aan als winnaars in de categorie 'Sound Mixing' voor het geluid van de film Inception. Richard King kreeg de award voor 'Sound Editting' voor eveneens de film Inception.


Scarlett en Matthew

 
De winnaars van 'Sound Mixing'




Winnaar Sound Editing

Cate blanchett reikte de Oscar voor 'Makeup' uit aan Rick Baker en Dave Elsey voor de makeup in de film The Wolfman. Dit is de tweede Oscar voor Rick Baker. In de categorie 'Costume Design' won Colleen Atwood met haar kostuums voor de film Álice in Wonderland. Dit is haar derde Oscar.

Amy Adams en Jake Gyllenhaal hielden een pleidooi voor korte documentaires. "Korte documentaires zijn vaak de mooiste docu's." In de categorie 'Documentary (Short Subject)' won de documentaire Strangers No More van Karen Goodman en Kirk Simon. Ook deelden zij een Oscar uit aan de korte film God Of Love. Luke Matheny won met zijn film in de categorie 'Short Film (Live Action)'.

Ook tv-icoon Oprah Winfrey werd van stal gehaald om een Award uit te delen. De beste documentaire van het jaar is geworden: Inside Job door Charles Ferguson en Audrey Marrs. Deze docu gaat over het instorten van de bankwereld en de rol die de banken daarbij zelf gespeeld hebben.

Billy Crystal was acht keer de host van The Academy Awards en kwam ook deze keer langs om zijn opwachting te maken op het podium. Door middel van een goed geanimeerd filmpje leek het alsof Bob Hope de twee volgende acteurs aankondigde.


Billy Crystal


Een terugblik naar vroeger

Robert Downey jr en Jude Law reikten vervolgens een Oscar uit aan Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley en Peter Bebb voor 'Best Visual Effects' in de film Inception. The Social Network kreeg z'n tweede Oscar van de avond. In de categorie 'Film Editing' mochten Angus Wall en Kirk Baxter het felbegeerde beeldje in ontvangst nemen uit de handen van Robert Downey jr en Jude law.


Winnaars 'Best Visual Effects'

 
Robert Downey jr en Jude Law

Het nummer 'We belong together' uit de film Toy Story 3 won een Oscar voor 'Music (Original Song)'. Het nummer is geschreven door Randy Newman. Voor zijn liedjes heeft hij door jaren heen meer dan twintig Oscarnominaties ontvangen. Hiervan won hij er, inclusief deze, in totaal twee.


Randy Newman


Gwyneth Paltrow trad op en zong een nummer

Hillary Swank deelde samen met kathryn bigelow de Academy Award uit voor 'Directing'. Regisseur Tom Hooper won deze Oscar voor zijn werk in de film The King's speech. Dit was zijn eerste Oscar en de tweede Oscar voor deze film vanavond.


Swank en Kathryn


De genomineerden

Jeff Bridges won vorig jaar de Oscar voor 'Best Actor, dit jaar mocht hij de eerste echte belangrijke Oscar uitreiken. Namelijk die van 'Actress in a Leading Role'. In deze categorie waren een aantal top-actrices genomineerd: Annette Bening, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence, Natalie Portman en Michelle Williams. Uiteindelijk won Natalie Portman deze Award voor haar rol van Nina de balletdanseres in de film Black Swan.


Jeff Bridges

 
Nicole Kidman


Jennifer Lawrence


Natalie Portman

In de categorie 'Actor in a Leading Role' waren genomineerd: Javier Bardem, Jeff Bridges, Jesse Eisenberg, Colin Firth en James Franco. Sandra Bullock had de eer om de beste acteur van 2010 bekend te maken. Colin Firth won de Academy Award voor zijn rol als King George VI in de film The King's Speech.


Sandra Bullock


Jesse Eisenberg

 
James Franco

 
Genomineerden 'Best Actor'

 
Winnaar Colin Firth

Tien films waren genomineerd voor de Beste film van 2010: The King's Speech, Black Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit en Winter's Bone. Steven Spielberg kon uiteindelijk The king's Speech aanwijzen als de beste film van 2010. De film is geproduceerd door Iain Canning, Emile Sherman en Gareth Unwin. The King's Speech gaat met drie Oscars naar huis.


Steven Spielberg


The King's Speech