Amerikaanse huisdieren steeds dikker

Net als hun baasjes, worden Amerikaanse huisdieren dikker en dikker. Onderzoekers stellen dat 53 procent van de katten en 55 procent van de honden in de Verenigde Staten te dik is. Dat blijkt uit een studie van de APOP, de bond ter preventie van obesitas bij huisdieren.

De onderzoekers wogen 133 volwassen katten en 383 honden. "We zien een groter percentage huisdieren met overgewicht dan ooit tevoren", aldus oprichter van de bond Ernie Ward. "Dit is een zorgwekkende trend, want het betekent dat meer huisdieren last krijgen van ziektes die met hun gewicht te maken hebben, zoals artritis, diabetes, hoge bloeddruk en nierziektes", aldus Ward.

Op basis van het onderzoek stelt de bond dat in de VS maar liefst 50 miljoen dikke katten en 43 miljoen dikke honden wonen. De huisdieren doen het nog steeds wel iets beter dan hun baasjes. Meer dan de helft van de Amerikanen heeft ernstig overgewicht. Bij kinderen is dit voor één op de drie het geval. Bij de katten en honden ligt dat percentage rond de 20 procent.