Gebruik van autogordels toegenomen

Het gebruik van autogordels en kinderzitjes is toegenomen. Ook de hoogteafstelling van hoofdsteunen is verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij met de resultaten.

Maakte in 2008 nog 95 procent van de autobestuurders gebruik van de gordel, twee jaar later was dit 97 procent. Onder bestuurders van bestelauto's nam het gebruik van de gordel toe van 84 naar 87 procent. Het gordelgebruik onder passagiers op de achterbank van personenauto's steeg van 81 naar 82 procent.

Slechts 6 procent van de kinderen werd in 2010 zonder gordel of kinderzitje vervoerd. In 2002 was dit nog 28 procent. Verder rijdt 58 procent van de autobestuurders met een juist afgestelde hoofdsteun. Twee jaar eerder reed 44 procent van de mensen met een hoofdsteun op de goede hoogte.

"Het is goed om te zien dat steeds meer mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid en die van hun kinderen in de auto", meldt Schultz van Haegen. Autogordels verminderen de kans op dodelijk letsel bij aanrijdingen met 30 tot 40 procent. Een kinderzitje halveert die kans, meldt het ministerie.


Crash Test Dummie (Foto: Novum)