OM eist zes jaar voor executiepoging tramcontroleur

Justitie in Den Haag heeft maandag zes jaar cel geëist voor een poging een tramcontroleur van dichtbij door zijn hoofd te schieten. De kogel van het omgebouwde alarmpistool bleef hangen in de loop. Bij geweld tegen mensen in een publieke functie verdubbelt justitie de strafeis.

De controleur van vervoerder HTM zat begin september met een collega in de Randstadrail toen een 20-jarige Hagenaar met twee anderen aan kwam lopen. Een van hen filmde de controleurs met een mobiele telefoon. De Hagenaar gaf een harde klap op een deur.

Toen de controleurs een halte verder uitstapten bedreigde de 20-jarige Hagenaar hen. Toen ze hem aan wilden houden, trok hij een alarmpistool, zette dat op het hoofd van een controleur en haalde de trekker over. Er kwam echter geen kogel uit het wapen.

De verdachte nam vervolgens de benen, maar agenten hielden hem later aan bij zijn woning. In zijn tas had hij een omgebouwd alarmpistool en vijf patronen. Uit onderzoek bleek dat een patroon in de loop van het pistool was blijven zitten.

De rechtbank doet 7 maart uitspraak.