'Censuur' is Oosterhuis' eigen beleving

Theoloog Huub Oosterhuis zegt in een vandaag uitgegeven verklaring dat koningin Beatrix nooit zelf heeft gezegd of gesuggereerd dat zij gecensureerd wordt. "Het is mijn persoonlijke interpretatie en beleving", aldus Oosterhuis.

Oosterhuis veroorzaakte zaterdag opschudding door in het EO-programma Blauw Bloed te stellen dat de kersttoespraak van de koningin zwaar gecensureerd was. "Natuurlijk heeft koningin Beatrix dat niet zo gezegd of gesuggereerd; het is mijn persoonlijke interpretatie en beleving. Ik denk dat ik daarin niet alleen sta en dat velen met mij van mening zijn, dat de krampachtigheid van het huidige gedoogbeleid op vele wijzen doorwerkt", zo laat Oosterhuis weten.

Oosterhuis haalt in zijn verklaring nogmaals uit naar Geert Wilders. De PVV-voorman wilde de koningin na haar kersttoespraak in 2007 'als een haas uit de regering zetten', omdat zij opriep tot verdraagzaamheid en solidariteit. "Dat dezelfde Geert Wilders zich al jaren 'ongecensureerd' het recht toe-eigent een miljoen Nederlandse moslims te beledigen en te provoceren, vind ik beschamend en onverdraaglijk."

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP hebben aangekondigd minister-president Rutte om opheldering te vragen, aangezien hij ministerieel verantwoordelijk is voor wat de koningin zegt.