Rutte morrelt niet aan abortustermijn

Het kabinet gaat geen plannen indienen om de abortustermijn in te korten. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd.

Hij reageert op de verwarring die is ontstaan naar aanleiding van zijn optreden woensdagavond in het EO-programma Moraalridders. Rutte zei daarin dat hij openstaat voor een discussie over het verkorten van de abortustermijn als nieuwe wetenschappelijke inzichten daartoe aanleiding geven.

De wetenschap stelt dat het inmiddels mogelijk is een foetus vanaf 22 weken in leven te houden. De uiterste termijn waarop vrouwen een abortus kunnen uitvoeren ligt nu op 24 weken. Christelijke partijen dringen er daarom op aan de abortustermijn in ieder geval terug te brengen tot 22 weken.

Nieuwe inzichten moeten weliswaar kritisch worden bekeken, 'maar ik heb niet de indruk dat dat nu aan de orde is', zei de premier voor de camera van de NOS. Hij zal niet morrelen aan de abortustermijn, verzekerde hij. Initiatieven daartoe moeten uit de Kamer komen, vindt Rutte.

In de Tweede Kamer werd bezorgd gereageerd. D66 en GroenLinks willen dat de premier opheldering verschaft over zijn uitlatingen. Fractieleider Alexander Pechtold (D66) wil weten waarom Rutte het alleen had over nieuwe wetenschappelijke inzichten en niet over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Dat stond altijd centraal bij de liberalen, aldus Pechtold.