Hezbollah-leider waarschuwt voor grensconflict

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft woensdag in een toespraak op de Libanese televisie de leden van zijn organisatie gevraagd voorbereid te zijn op een invasie van het noorden van Israël als er opnieuw oorlog tussen de twee partijen uitbreekt.

"Ik geef de heilige strijders van het islamitische verzet opdracht om klaar te zijn voor de dag dat, als ons de oorlog wordt verklaard, jullie bevelhebber je vraagt om de macht in Galilea in handen te krijgen", aldus Nasrallah. Hij verwees hiermee naar een gebied in het noorden van Israël, nabij de grens met Libanon.

In antwoord op het dreigement van Nasrallah zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Hezbollah nooit het noorden van Israël zal binnenvallen. "Het laatste waar iemand aan zou moeten twijfelen is de vastberadenheid van Israël zichzelf en zijn bevolking te verdedigen", aldus Netanyahu. Hij noemde Hezbollah een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund en de macht in Libanon heeft overgenomen.

De toespraak van Nasrallah illustreert nog eens de fragiele veiligheidssituatie in het grensgebied tussen Libanon en Israël. In hetzelfde gebied vochten de twee landen in 2006 al een zes weken durende oorlog uit. Dit conflict eindigde in een staakt-het-vuren dat met behulp van de Verenigde Naties tot stand was gekomen. Gedurende de oorlog kwamen twaalfhonderd Libanezen en honderdzestig Israëliërs om het leven.


Hezbollah-leider waarschuwt voor grensconflict (Foto: Novum)