Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il

Het is feest in Noord-Korea. De grote leider Kim Jong-il is woensdag 69 jaar geworden en dus is 'het hele land vervuld met trots en geluk', zoals de staatsmedia van de stalinistische dictatuur het uitdrukten.

De verjaardag van de leider, die naar verluidt in 2008 werd getroffen door een beroerte, werd gevierd met optredens, filmvertoningen en een optreden van een groep synchroonzwemmers. Vanwege de verjaardag van de dictator werd het ineens lente in het straatarme land en ook werd er een zeldzaam lichtschijnsel waargenomen boven de berg Jong-Il Peak, zo berichten de staatsmedia.

Verspreid door het land werd er snoep en kauwgom uitgedeeld aan de bevolking en ook ambtenaren in de provincie kregen extra te eten. Zuid-Korea greep de verjaardag echter aan om tienduizenden pamfletten tegen het regime de grens over te schieten.

Kim Jong-il heeft mogelijk een cadeau uit Singapore gehad van zijn tweede zoon Kim Jong-chol. Die woonde volgens bronnen bij de Zuid-Koreaanse geheime dienst maandag een concert bij van de Britse gitarist Eric Clapton. Hij kocht naar verluidt dinsdag kleding en cadeautjes in Singapore en vloog via Peking terug naar Pyongyang. Hij geldt overigens niet als de opvolger van Kim Jong-il. De nieuwe leider uit deze dynastie zou de jongste zoon, Kim Jong-un, worden.

Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il
Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il (Foto: ANP)