Japan zet walvisvaart tijdelijk stop

Japan heeft de jaarlijkse walvisvaart tijdelijk stopgezet vanwege protestacties door milieuorganisatie Sea Shepherd. Boten van Sea Shepherd achtervolgen de Japanse walvisvloot al weken in de ijzige zeeën bij Antarctica in een poging de jaarlijkse walvisvaart - waarbij de dood van 945 dieren gepland staat - te frustreren.

Japan heeft de jacht op 10 februari opgeschort na voortdurende 'gewelddadige verstoringen' door de activisten, aldus Tatsuya Nakaoku, woordvoerder van het Japanse visserijagentschap. "We hebben de walvisvaart tijdelijk stilgelegd om de veiligheid te kunnen garanderen", zei Nakaoku. Als de omstandigheden weer veilig worden geacht zal de vloot de walvisjacht hervatten. Het is nog onduidelijk wanneer dat zal zijn.

Tot dusverre hebben de protestacties niet geleid tot verwondingen of grote schade aan de schepen, zei Nakaoku. Wel gooien de activisten flessen gevuld met ranzige boter op de schepen en één keer raakte een touw verstrikt in de propeller van een harpoenschip.

Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de Japanse walvisvaart. Volgens Japan is de walvisvaart bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, maar tegenstanders zeggen dat het een dekmantel is voor commerciële walvisvaart, omdat het vlees dat niet gebruikt wordt voor onderzoek verkocht wordt.