'Dood aan Iraanse oppositieleiders'

Furieuze Iraanse parlementsleden hebben dinsdag geëist dat oppositieleiders worden opgehangen wegens de betogingen maandag.

De parlementsleden noemden uitdrukkelijk Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, die hadden opgeroepen tot betogingen als steun aan de revoluties in Egypte en Tunesië. De betoging liep snel uit op een actie tegen de regering, waarbij twee doden vielen.

"Mousavi en Karroubi moeten worden geëxecuteerd. Dood aan Mousavi, dood aan Karroubi", schreeuwden leden in het parlement, meldde staatspersbureau IRNA. Parlementsvoorzitter Ali Larijani zei dat de VS, Groot-Brittannië en Israël de protesten hadden opgezet door Mousavi en Karroubi te misleiden.

De betogers en politie raakten maandagavond slaags. Agenten schoten met traangas op betogers. De demonstranten riepen: "Dood aan de dictators", doelend op president Mahmoud Ahmadinejad en geestelijk leider van het land Ali Khamenei. De politie pakte honderden betogers op bij de verboden demonstratie. Twee demonstranten zijn om het leven gekomen. Het was het eerste antiregeringsprotest in Teheran sinds een jaar.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor de demonstranten. Hij zei te hopen dat ze de moed hebben uitdrukking te blijven geven aan 'hun verlangen naar vrijheid'.

Obama hekelde het optreden van de Iraanse overheid, dat volgens hem louter bestaat uit het 'neerschieten, slaan en arresteren' van mensen. Het Iraanse regime zou volgens hem een voorbeeld moeten nemen aan Egypte, waar een volksprotest tot een omwenteling heeft geleid.

Update 02.55 uur
De president Mahmoud Ahmadinejad heeft inmiddels ook gereageerd op de protesten. Hij geeft in een interview op de staatstelevisie toe dat er blijkbaar wel onvrede leeft onder de bevolking, maar tegelijkertijd zegt hij dat de demonstraties weinig zin hebben. "Ze leiden nergens toe", aldus de president

Ahmadinejad, of een speechschrijver, drukt het als volgt uit: "Het (Iran, red.) is een schijnende zon. Ze gooien wat stof richting de zon, maar die stof keert terug naar hun eigen ogen."