Bush senior en Merkel krijgen Medal of Freedom

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de Medal of Freedom uitgereikt aan vijftien mensen, onder wie oud-president George Bush senior en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Tijdens een ceremonie op het Witte Huis zei Obama dat de ontvangers van de medaille 'het beste van wie we zijn en van wie we willen zijn' vertegenwoordigt.

De Medal of Freedom is de hoogste Amerikaanse burgeronderscheiding en wordt uitgereikt aan mensen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de Amerikaanse nationale veiligheid, wereldvrede, cultuur of andere opzienbarende publieke of particuliere inspanningen hebben geleverd.

Obama prees Bush, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig president was, voor zeventig jaar inzet voor het land. Het leven van de oud-president is een testament van zijn geloof dat het vervullen van een publieke functie een eervolle roeping is, zei Obama.

Merkel was niet aanwezig bij de uitreiking. Obama zei dat hij de medaille uitreikt aan de bondskanselier wanneer zij weer een bezoek brengt aan de Verenigde Staten.

Naast Bush en Merkel kregen ook oud-basketballer Bill Russell en burgerrechtenactivist John Lewis de medaille.


Bush senior en Merkel krijgen Medal of Freedom (Foto: Novum)