Obama roept op tot vreedzame respons in M-Oosten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag forse kritiek geuit op Iran. Hij veroordeelde de ruwe behandeling die anti-regeringsdemonstranten in het land ten deel valt. Hij riep regeringen in het hele Midden-Oosten op af te zien van het onderdrukken van aanhangers van de democratie.

"De wereld verandert", zei Obama in een toespraak die volgens hem bedoeld was voor 'vriend en vijand', maar die gericht leek tegen de autocratische leiders in het Midden-Oosten. "Jullie hebben een jonge, levendige generatie in het Midden-Oosten, die op zoek is naar meer mogelijkheden, en als je aan het hoofd staat van zo'n land, dan moet je veranderingen voor zijn."

Obama werd na zijn toespraak gevraagd hoe hij dacht over de geest van verandering die in het Midden-Oosten rondwaart. "Ik vind het ironisch", antwoordde Obama, "dat het Iraanse regime lijkt te vieren wat er in Egypte is gebeurd, terwijl het ondertussen in scherp contrast daarmee heeft gehandeld door mensen in Iran, die probeerden zichzelf vreedzaam uit te drukken, neer te schieten en in elkaar te slaan."

Volgens Obama betekent de vooruitgang op het gebied van communicatie door smartphones en Twitter dat overheden steeds vaker moeten handelen met instemming van het volk. "Regeringen in die regio beginnen dit te begrijpen", aldus Obama. "Mijn hoop is dat ze kunnen handelen op een manier die tegemoetkomt aan deze honger naar verandering, maar dat altijd op een wijze doen die niet leidt tot geweld."

In reactie op de demonstraties in landen als Bahrein en Jemen, waar de bevolking zich gesterkt voelt door de succesvolle volksopstanden in Tunesië en Egypte, zei Obama dat er grenzen zijn aan de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten. "Dit zijn soevereine landen die hun eigen beslissingen moeten nemen. Wat wij kunnen doen is morele steun geven."


Barack Obama (Foto: Novum)