Een 6 of herkansen na kwijtgeraakt tentamen

Ongeveer vijftig studenten van de Open Universiteit is de keus voorgelegd een 6 voor een tentamen te krijgen of het tentamen over te doen. Door een computerstoring was het tentamen dat ze 22 januari hadden gemaakt verloren gegaan, zegt een woordvoerder van de universiteit dinsdag.

"Ik kan me voorstellen dat dit aan Inholland-achtige zaken doet denken, maar dat is niet het geval", zegt de woordvoerder. Bij Inholland werden te gemakkelijk diploma's verstrekt. "Onze studenten moeten tientallen tentamens maken. Als ze niet goed genoeg zijn voor een diploma, vallen ze bij een ander tentamen echt wel door de mand."

Andere universiteiten laten alle studenten herkansen als een tentamen verloren gaat. Voor de Open Universiteit is dit echter geen optie. De universiteit is gericht op thuisstudie. "Onze studenten moeten vaak heel wat regelen om op school een tentamen te komen maken. Een student moest bijvoorbeeld de volgende dag terug naar Vietnam."

Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat vanwege een storing voldoendes worden uitgedeeld. "Wij nemen tienduizend tentamens per jaar af. Het is niet zo dat onze studenten er dus op kunnen gokken dat ze een voldoende krijgen uitgedeeld."

In een maandag verstuurde brief wordt de Open Universiteit beschuldigd van tentamenfraude. De brief is ondertekend door de Studentenraad, maar een medewerker van de raad zegt van niets te weten. De universiteit zou volgens de brief de wet overtreden, maar de woordvoerder stelt dat dit niet het geval is.