Verhagen: Multiculturele samenleving is mislukt

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) noemt de multiculturele samenleving mislukt. Nederlanders voelen zich niet meer thuis in eigen land en ook allochtonen hebben het hier niet echt naar hun zin, zei hij maandag bij de opnames van het televisieprogramma College Tour, schrijft het AD dinsdag.

Nederlanders zouden volgens Verhagen trotser moeten zijn op hun land, zoals de inwoners van de Verenigde Staten zijn. "Als je mensen daar vraagt wie of wat ze zijn, geven ze als eerste antwoord dat ze Amerikaan zijn en dan pas waar ze oorspronkelijk vandaan komen."

De inburgering zou zich meer op Nederlandse normen en waarden moeten richten. In oktober zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat de multiculturele samenleving in Duitsland is mislukt. De 'oude' benadering om mensen van verschillende culturen naast elkaar te laten leven werkt volgens haar niet.

Wel zei ze dat de islam tegenwoordig bij Duitsland hoort. Ook de Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy vinden dat de multiculturele samenleving is mislukt.