Wilders mag Schalken en Jansen horen

Het hele proces tegen Geert Wilders wordt opnieuw gevoerd. De PVV-leider mag zowel raadsheer Tom Schalken als arabist Hans Jansen als getuige horen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank maandag besloten.

Rechter Marcel van Oosten acht het niet uitgesloten dat de rechtbank 'gevolgen kan verbinden aan de nieuwe feiten en omstandigheden die in deze kwestie aan het licht zouden kunnen komen'.

Wilders' raadsman Bram Moszkowicz wil met dit verhoor aantonen dat Jansen tijdens een etentje bij een wederzijdse vriend door Schalken was aangesproken over het proces tegen Wilders. Omdat Schalken medeverantwoordelijk was voor het bevel van het hof aan het Openbaar Ministerie (OM) om Wilders te vervolgen, was dit volgens de PVV-leider een poging tot beïnvloeding van een getuige.

Het verzoek om Schalken en Jansen te horen werd door de vorige rechtbank nog afgewezen. Dit leidde vervolgens tot een verzoek van Moszkowicz om nieuwe rechters, dat werd gehonoreerd.

Behalve Schalken en Jansen wordt ook Bertus Hendriks gehoord. De Midden-Oostendeskundige was de gastheer van het bewuste etentje. In het 'belang van de openbaarheid' wordt het drietal gehoord ter zitting in de rechtszaal, aldus de rechter.

Wilders wilde ook een aantal andere getuigen horen, onder wie de rechtsgeleerde Afshin Ellian en de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri. Deze verzoeken werden opnieuw afgewezen.

Het proces is nu voor onbepaalde tijd geschorst. Bij hervatting worden eerst zogeheten preliminaire betogen gehoord. Dan wordt de vraag beantwoord of het Openbaar Ministerie wel ontvankelijk is in deze zaak. Is dat niet het geval, dan wordt de zaak geseponeerd en komt het ook niet tot een uitspraak.

Wordt het OM wel ontvankelijk verklaard, zoals de verwachting is, dan begint de inhoudelijke behandeling van de zaak opnieuw.