Proces radicale moslimgeestelijke Indonesië

In Jakarta is maandag een nieuw proces geopend tegen de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir. Deze keer wordt de 72-jarige beschuldigd van het oprichten van een terroristische cel die aanslagen wilde plegen op westerlingen en vooraanstaande Indonesiërs, onder wie president Susilo Bambang Yudhoyono. Als hij schuldig wordt bevonden, kan Bashir de doodstraf krijgen.

"Deze aanklachten tegen mij zijn verzonnen", zei Bashir, die met een glimlach op zijn gelaat bij het zwaarbewaakte gerechtsgebouw aankwam. "Alles wat ik wilde doen was opkomen voor de islam."

Bashir wordt gezien als de grondlegger van de radicale groep Jemaah Islamiyah, die met Al Qaida verbonden zou zijn. De groep pleegde verschillende bomaanslagen, die sinds 2002 aan meer dan 260 mensen het leven kostten, onder wie een groot aantal buitenlandse toeristen. Bashir werd de afgelopen jaren berecht op beschuldiging van het beramen van deze aanslagen, maar alleen lichtere aanklachten, zoals overtreding van de immigratiewetten, werden bewezen geacht; hij zat daarvoor 26 maanden in de gevangenis.

Nu wordt Bashir beschuldigd van het helpen oprichten, financieren, bewapenen en het mobiliseren van strijders voor een nieuwe terreurcel die een jaar geleden in de provincie Atjeh werd ontdekt. Deze groep, Al Qaida in Atjeh, zou aanslagen zoals in het Indiase Mumbai voorbereiden. De groep pleegde volgens de politie ook commando-achtige aanvallen op banken om aan geld te komen.

De door tweeduizend politieagenten omringde rechtszaal zat vol met aanhangers van Bashir, die telkens 'Allahu akbar' riepen toen diens naam genoemd werd. Nadat de openbare aanklager had gesproken werd de zitting tot volgende week verdaagd. Dan komt de verdediging aan het woord.

Hoewel Jemaah Islamiyah door het optreden van de Indonesische autoriteiten danig is verzwakt en de overgebleven leden van de groep zeggen dat zij geweld om een islamitische staat te stichten hebben afgezworen, blijven nieuwe groepen zoals die in Atjeh de kop opsteken.

Indonesië heeft bovendien te kampen met geweld door groepen fanatieke moslims. Op 6 februari sloeg een menigte fanatiekelingen drie aanhangers van de gematigde Ahmadiya-sekte dood. Enkele dagen later werden twee kerken in brand gestoken omdat een christelijke man te mild zou zijn bestraft voor godslastering.


Proces radicale moslimgeestelijke Indonesië (Foto: Novum)