Regering moet van Wilders haast maken

De uitvoering van belangrijke punten uit het gedoogakkoord laat te lang op zich wachten. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders maandag in De Telegraaf. Het gaat om punten waarmee de PVV zich met de verkiezingen in het vooruitzicht wil profileren. Wilders spreekt echter niet van het intrekken van zijn gedoogsteun als 'zijn' punten uit het gedoogakkoord niet snel worden ingevoerd.

Wilders wijst er in de krant op dat de invoering van minimumstraffen nog steeds op zich laat wachten. "Dat is ons kroonjuweel, maar ik heb er nog niets van gezien of gehoord."

Ook het plan om de mogelijkheden voor preventief fouilleren uit te breiden zou te ver vooruit worden geschoven. Net als de invoering van een strafdienstplicht voor jonge vandalen of bedreigers.

De PVV wil verder dat werk wordt gemaakt van het plan om gecombineerde teams van leger en politie in te voeren. Daarnaast is het nog niet mogelijk criminelen zo nodig te denaturaliseren.

"Er gebeurt niets. Geen wetsvoorstellen, geen concepten", stelt Wilders. Volgens hem zijn minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) steeds in het nieuws, zonder dat ze echt iets realiseren. "Het is zaak dat het kabinet wat minder praat en wat meer doet."

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in de krant dat het regeerakkoord juist 'voortvarend' wordt uitgevoerd. Zo wijst het ministerie op de hogere strafmaat voor agressie tegen hulpverleners. Ook worden mensen niet meer in de boeien geslagen als zij zich met geweld verweren tegen een inbreker. Verder zou hard worden gewerkt aan een wetsvoorstel voor minimumstraffen.