Egypte: Actiebereidheid bij protesten

Ook op vrijdag worden er massademonstraties verwacht in Egypte. Dit nadat president Mubarak donderdagavond in een speech liet weten niet te denken aan aftreden voor de verkiezingen van september. Wel deed hij wat kleine concessies en heeft hij wat macht overgedragen aan vicepremier Suleiman.

Ondanks de woede en verwachtingen van zo ongeveer de hele wereld, is de nacht van donderdag op vrijdag relatief rustig verlopen. Er worden weinig tot geen meldingen gemaakt van geweldsincidenten.

In tegenstelling tot de dagen voor vrijdag, lijken de demonstranten nu meer en meer bereid te zijn om naar diverse overheidsgebouwen te trekken. Na de speech van Mubarak zijn er al enkele honderden mensen naar het presidentieel paleis getrokken. Wederom zijn er enkele duizenden mensen naar het gebouw van de staats-tv getrokken. Beide groepen hebben de nacht op de respectievelijke locaties doorgebracht. Door de blokkade bij de staats-tv kan geen enkele medewerker het gebouw in of uit.

Het verzamelen van de demonstranten gaat op een andere manier dan voorgaande vrijdagen. Voorheen kwam het gros van de mensen na het vrijdaggebed. Deze vrijdag stroomt het Tahrir-plein al voor het gebed vol. Volgens de analyse van de journalisten van Al Jazeera komt dit doordat de mensen woedend zijn na de speech van Mubarak.

De Arabische zender Al Jazeera meldt dat het leger, welke nog immer geen duidelijke kant gekozen heeft, nog voor het vrijdagmiddaggebed een 'belangrijke verklaring' uit zal geven.

De Amerikaanse president Obama heeft gereageerd op de speech van Mubarak met de woorden "Tegen het Egyptische volk is gezegd dat er een overdracht van de wettelijke macht is geweest, maar het is nog niet duidelijk of die overdracht direct, zinvol of voldoende is. Het is de verantwoordelijkheid van de regering om duidelijk te spreken tegen het Egyptische volk en de wereld." Volgens Obama is de machtsoverdracht in Egypte 'niet geloofwaardig en dubbelzinnig'.

Update 10.50 uur
Het leger heeft in zijn verklaring gezegd dat ze de 'legitieme eisen van het volk' zullen beschermen tot 'de macht vredig is overgedragen'. Ook zei het leger dat de 'eerlijke mensen die tegen corruptie waren en vroegen om verandering' niet vervolgd zullen worden. Tevens zal het leger 'interne en externe ontwikkelingen nauwgelet in de gaten' houden. Wederom lijkt het erop dat het leger zich niet specifiek uitspreekt voor, danwel tegen, de woorden van Mubarak tot nu toe.

In tegenstelling tot de eerdere verklaring van het leger werd deze voorgelezen door een nieuwslezer van de staats-tv.

Update 12.53 uur
Naast dat er volgens verschillende schattingen honderdduizenden tot meer dan een miljoen mensen in Caïro en meer in de rest van Egypte op de been zijn, wordt er ook in cyberspace geprotesteerd. Het makkelijkste voorbeeld hiervan is natuurlijk Twitter, met de vele steunbetuigingen richting de demonstranten. Hackers hebben hun pijlen echter succesvol gericht op de site van de partij van Mubarak. De site is gehackt en er staat nu te lezen: "Gesloten, tot de val van Mubarak."

Update 13.40 uur
Tijdens een interview met Mustapha El-Feki, recent opgestapte topman van de NDP, heeft hij een en ander verteld over Hosni Mubarak. Hij zei dat de president heilig gelooft dat er 'niets vreemds aan de hand is'. Ook zou Mubarak van mening zijn dat hij als president 'gekozen is voor een bepaalde termijn' en deze uit wil zitten.

Terwijl de tijd verstrijkt groeit het aantal demonstranten nog steeds. Momenteel zijn er volgens diverse bronnen zelfs zo veel demonstranten dat het Tahrir-plein helemaal vol is. Mede hierdoor zwellen de aantallen op andere locaties aan. Er wordt geschat dat er momenteel ongeveer tienduizend mensen bij het gebouw van de staats-tv en ongeveer vijfduizend bij het presidentiële paleis staan. De verslaggevers van Al Jazeera die ter plekke zijn blijven melden dat er nog steeds meer mensen toestromen.

Naast al deze ontwikkelingen is de legerleiding voor de derde maal bijeengekomen om te overleggen over een verklaring. Door de continue weigering van het leger om een duidelijk standpunt in te nemen, werd er niet veel verwacht van deze verklaring. Bij het voorlezen van deze derde verklaring bleek wederom dat het leger geen standpunt in gaat nemen.

Een woordvoerder van de Moslim Broederschap (MB) heeft op Al Jazeera wederom gesteld dat de organisatie 'geen enkele interesse' heeft in het presidentschap. Ook gaf hij aan dat de MB een militaire regering afwijst.


Screenshot van de NDP website