Stapeling functies lucratief voor PVV'ers

Tien PVV'ers die kandidaat zijn voor de Provinciale Staten, willen die functie combineren met hun werk in de Tweede Kamer of het Europarlement. Als ze worden gekozen, kunnen ze de best verdienende politici van Nederland worden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

PVV-Kamerleden Raymond De Roon en Richard de Mos staan al aan de top van de lijst van bijverdiensten van Kamerleden. Naast hun Kamersalaris van negentigduizend euro krijgen ze respectievelijk ruim 24.000 en dertigduizend euro voor hun lidmaatschap van de gemeenteraad van Almere en Den Haag, schrijft de krant.

Acht van de 150 Kamerleden hebben jaarlijks een bijverdienste van tienduizend euro of meer, door lid te zijn van een raad van bestuur, raad van toezicht of gemeenteraad. Naast De Mos en De Roon gaat het om vier VVD-Kamerleden, een SGP'er en een D66'er.

De meeste PVV-kandidaten willen extra verdiensten zelf houden, zeggen PVV-bronnen tegen het dagblad. De Mos houdt beide vergoedingen zelf. "Wie mij kent, weet dat ik daar keihard voor werk." Kamerlid Hero Brinkman is lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Noord-Holland, wat dertienduizend euro per jaar oplevert als hij wordt geïnstalleerd. Als hij gedeputeerde zou worden verdient hij ruim 118.000 euro bruto.

PVV'er Raymond de Roon kan naast zijn Kamer- en raadslidmaatschap ook lid worden van de Provinciale Staten van Flevoland. Ook de PVV-Kamerleden Sietse Fritsma, Marcial Hernandez, Roland van Vliet, Ino van den Besselaar, Joram van Klaveren en Harm Beertema zijn op 2 maart verkiesbaar.