Minister De Jager wil verandering bankentoezicht

In een nieuwe bestuursstructuur voor De Nederlandsche Bank (DNB) moet het toezicht op banken een eigen gezicht krijgen. Dit zei minister Jan-Kees de Jager woensdag in een discussie met studenten op de Universiteit van Amsterdam.

De Jager heeft in de ministerraad het voorstel gedaan om een van de bestuurders van de centrale bank volledig met deze taak te belasten, 'om het bankentoezicht meer gezicht te geven'. De minister, te gast bij het evenement Room for Discussion van de economische faculteitsvereniging Sefa, vindt dat de huidige verantwoordelijke, DNB-directeur Henk Brouwer, onvoldoende als zodanig in beeld is geweest.

Van falen van het DNB-bestuur wil De Jager echter niet spreken. "Er is veel misgegaan, maar je kunt niet zeggen dat het toezicht heeft gefaald." Hij wil dat DNB in de toekomst 'interventionalistischer' gaat optreden en meer 'zijn tanden laat zien'.

Een van de oorzaken van de voorzichtige houding van de toezichthouders is volgens De Jager de angst voor aansprakelijkheidsprocedures en miljardenclaims. "Die aansprakelijkheid moeten we aanpakken", aldus de minister.