WikiLeaks: Vicepresident Egypte favoriet Israël

Omar Suleiman, die onlangs werd aangesteld als vicepresident van Egypte, geniet in Israël al lang de voorkeur om de Egyptische president Hosni Mubarak op te volgen. Dat blijkt uit geheime Amerikaanse diplomatieke telegrammen, waarover de Britse krant Daily Telegraph maandag berichtte.

In een door WikiLeaks vrijgegeven telegram uit augustus 2008 zegt een adviseur van het Israëlische ministerie van Defensie tegen Amerikaanse diplomaten dat de Israëliërs denken dat Suleiman 'minstens interimpresident' wordt als Mubarak 'overlijdt of wordt uitgeschakeld'.

De Amerikaanse diplomaat Luis Moreno schreef dat 'er geen twijfel over mogelijk is dat Israël het liefste ziet' dat Suleiman Mubarak opvolgt.

Een delegatie van het Israëlische ministerie van Defensie was, in de woorden van adviseur David Hacham, 'geschokt door de verouderde verschijning van Mubarak en zijn onduidelijke uitspraak', toen zij hem in Egypte ontmoette. "Hacham was echter vol lof over Soliman", aldus het telegram. In sommige diplomatieke berichten wordt de naam van Suleiman als Soliman geschreven.

Volgens het telegram sprak Hacham soms diverse malen per dag met de plaatsvervanger van Suleiman.


WikiLeaks: Vicepresident Egypte favoriet Israël (Foto: Novum)