Specialisten gaan zorg op Bonaire verbeteren

Specialisten van de Amsterdamse ziekenhuizen VUmc en AMC gaan samenwerken met Fundashon Mariadal, de overkoepelende zorgorganisatie op Bonaire. Zij moeten ervoor zorgen dat de gezondheidszorg op Bonaire, Sint Eustatius en Saba sterk verbetert, meldt het VUmc maandag.

De zogeheten BES-eilanden zijn sinds 1 januari Nederlandse gemeenten en tellen gezamenlijk bijna twintigduizend inwoners. Zij hebben dezelfde zorgverzekeringswet als Nederlanders, maar de zorg in het Caribische gebied is nog niet erg ver ontwikkeld. Patiënten moeten daarom vaak uitwijken naar omringende eilanden als Curaçao of Sint Maarten. Met het inzetten van de Nederlandse specialisten moet daar een eind aan komen.

In de loop van het jaar worden zes of zeven specialisten op Bonaire gestationeerd. Ze blijven er voor een periode van drie tot zes maanden. Ook worden er bijscholingscursussen gegeven aan onder anderen verpleegkundigen en doktersassistentes. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.