Kubica buiten levensgevaar

Coureur Robert Kubica is vanmorgen levensgevaarlijk gewond geraakt na een zware crash in de Ronde di Andora, in de buurt van Genua. Italiaanse medische diensten laten weten dat de Pool er slecht aan toe is. Zijn co-rijder Jakub Gerber is niet gewond geraakt bij het ongeluk.

In zijn Skoda Fabia vloog Kubica met hoge snelheid uit de bocht en kwam tot stilstand tegen de gevel van een kerk. Per helikopter werd de coureur naar het ziekenhuis gebracht. Artsen lieten vervolgens weten meerdere breuken te hebben vastgesteld. De rijder is nog niet buiten levensgevaar.

Update 13.04 uur
Het Italiaanse sportmedium La Gazetto Dello Sport meldt zojuist dat de situatie op dit moment niet levensbedreigend is. De kans bestaat wel dat de hand van de Pool geamputeerd moet worden. 

Om 13.00 uur Engelse tijd zal er een persconferentie plaatsvinden over het ongeluk. 

Update 14.21 uur
De persconferentie is twee uur uitgesteld. Om 16.00 uur Nederlandse tijd zal de persconferentie volgens de laatste berichtgeving plaatsvinden. Kubica wordt op dit moment geopereerd.

Update 15.13 uur
Na enkele uitvoerige onderzoeken is gebleken dat de coureur meervoudige botbreuken heeft in zijn rechterarm, rechterbeen en rechterhand. Momenteel wordt de Poolse rijder geopereerd in het Santa Corona ziekenhuis in Pietra Ligure.

Update 17.10 uur
Formule 1-journalist Jon Noble meldt via zijn Twitter dat de operatie aan de hand van Kubica nog wel tot 20.00 uur vanavond kan gaan duren. De hand van de Pool hoeft niet geamputeerd te worden, maar nog onduidelijk is of Kubica de volledige functionaliteit in zijn hand terug zal krijgen. Verder is duidelijk geworden dat de inwendige bloedingen bij de coureur gestopt zijn.

Update 22.20 uur
Kubica is succesvol een acht uur durende operatie ondergaan. De arts, Igor Rossello, zegt dat het nog minstens een week gaat duren voor er volledige duidelijkheid is. Het kan volgens de Italiaan nog een jaar duren voor de Pool zijn rechterhand weer volledig kan gebruiken. Toen Kubica aan zijn botbreuk werd geholpen, stuitten de artsen op een beschadiging aan zijn zenuwen, deze beschadigingen werden meteen verholpen, terwijl een ander artsenteam zijn benen opereerde. 

Beelden van de auto na de crash


Op het forum is inmiddels ook een topic te vinden over de crash.