Moslimbroeders praten met Egyptische regering

De Egyptische islamistische groep de Moslimbroederschap gaat in gesprek met de regering van Mubarak, om tot een oplossing te komen in de patstelling tussen het bewind en de protesteerders. De groep heeft nooit eerder met de regering gesproken, omdat ze verboden is.

De gesprekken hebben zondagochtend plaats, en zijn bedoeld om erachter  te komen in hoeverre de regering naar het volk wil luisteren. Dat heeft een woordvoerder van de broederschap tegenover persbureau Reuters verklaard. Vicepresident Suleiman wil met verschillende groepen praten, waaronder dus de Moslimbroeders, om 'vrije verkiezingen' voor te bereiden die tegelijkertijd de grondwet eerbiedigen.

Protestmars Egypte (foto: ANP)Dat laatste is volgens de Amerikaanse gezant Frank Wisner evenwel onmogelijk. Verkiezingen onder de huidige grondwet zullen niet vrij zijn, en dus niet acceptabel voor de protestbeweging. Daarom moet de grondwet eerst veranderd worden met Mubarak aan het roer, aldus Wisner, die erop wees dat er bij vertrek van de president binnen twee maanden verkiezingen moeten worden gehouden. Het Witte Huis heeft zich echter gedistantieerd van zijn oproep om Mubarak voorlopig te laten zitten.

Daarmee wordt de houding van de Amerikanen er overigens niet duidelijker op. Mogelijk heeft de verwarring te maken met Israël, dat een ommezwaai binnen de Egyptische politieke verhoudingen vreest. Dit land prees Mubarak onlangs als een van de weinige vrienden die het in de regio heeft. Het doemscenario voor Israël is dat de Moslimbroederschap een Egyptische islamitische staat naar Iraans voorbeeld sticht. Anderen menen echter dat de Broederschap een democratische organisatie is geworden en bovendien de invloed en vooral de organisatie van de Iraanse ayatollahs ontbeert.

Mubarak stelde zaterdag nog dat de Moslimbroederschap achter de aanvallen van de afgelopen week op zijn aanhangers zat. Tegelijkertijd heeft de vicepresident dus besloten om hen, samen met andere oppositiegroepen, uit te nodigen voor gesprekken. Suleiman sprak volgens Reuters van een 'waardevolle kans' die de islamisten niet moeten laten liggen.