Bibliotheek ontruimd na bommelding

De openbare bibliotheek in het centrum van Rotterdam is zaterdagmiddag ontruimd geweest vanwege een bommelding. Er was telefonisch een anonieme melding binnengekomen dat er een handgranaat zou ontploffen, waarbij het signalement van twee mannelijke daders werd gegeven, laat een politiewoordvoerder weten.

Agenten, onder meer in burger, troffen binnen niemand aan die voldeed aan het signalement, maar toch werd rond 15.00 uur besloten het gebouw aan de Hoogstraat te ontruimen, evenals een aantal marktkramen bij de bibliotheek. Dat verliep snel zonder problemen, mede door de inzet van tientallen agenten. Er waren ongeveer driehonderd mensen in het gebouw.

Een explosievenhond en bomdeskundigen stelden vervolgens een onderzoek in, maar troffen niets aan. Rond 16.15 uur werd het pand weer vrijgegeven. In de centrale bibliotheek was een debat gaande over de rechtspraak, waaraan onder anderen de president van de rechtbank in Rotterdam Wim van Veen en de Rotterdams hoofdofficier van justitie Henk Korvinus en hoogleraar strafrecht Theo de Roos meededen. Onbekend is of dit iets met de granaatmelding te maken had.

Een medewerker zou mensen met wapens hebben gezien, maar dat waren volgens de woordvoerder politiemensen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de melder.