GroenLinks-congres steunt missie

Het GroenLinks-congres heeft zich zaterdag achter het besluit om in te stemmen met de missie naar Afghanistan geschaard. De ingediende motie die de beslissing van de Tweede Kamerfractie afkeurde haalde geen meerderheid. Fractievoorzitter Jolande Sap reageerde opgelucht en liet weten dankbaar te zijn voor het vertrouwen van haar partijgenoten.

Sap kreeg wel de opdracht van het congres om in het vervolg bij zwaarwegende besluiten beter en in een eerder stadium naar de achterban te luisteren. In een zogeheten motie van treurnis die werd aangenomen werd de teleurstelling uitgesproken dat de beslissing om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz niet eerst aan de partijleden was voorgelegd.

Jolande Sap, die de afgelopen week onder vuur kwam te liggen vanwege de steun die GroenLinks gaf aan de missie, nam deze kritiek ter harte. Ze gaf aan te beseffen dat de Kamerfractie moet blijven investeren in contact met de achterban. "Maar wat ik ook belangrijk vind, is dat ook vandaag weer is gebleken dat we met elkaar dezelfde idealen delen."

De afgelopen week trokken GroenLinks-Kamerleden het land in om leden uit te leggen waarom ze het kabinetsplan gesteund hadden. Tijdens deze bijeenkomsten ging het er soms hard aan toe. Vooral het pacifistische deel van de GroenLinks-achterban liet merken grote problemen te hebben met de missie.

Volgens Kamerlid Tofik Dibi zorgden de avonden ervoor dat de boosheid 'gekanaliseerd' werd. Wat hem betreft zijn de gelederen nu gesloten. "De leden hebben hun vertrouwen uitgesproken. Maar ze hebben ook aangegeven dat ze beter geïnformeerd willen worden. Dat nemen we serieus."

Ineke van Gent, het enige fractielid dat tegen de missie stemde, benadrukte de saamhorigheid binnen de partij. "Van enig schisma is geen sprake. Sterker nog: er bestaat een grote eenheid om dit kabinet zo snel mogelijk naar huis te sturen."