Vetzucht leidt tot vloedgolf aan vaatziekten

Een wereldwijde toename van vetzucht in de afgelopen dertig jaar kan leiden tot een 'tsunami aan hart- en vaatziekten', terwijl andere risicofactoren als te hoge bloeddruk of te veel cholesterol juist zijn teruggedrongen. Dat blijkt uit drie studies die vrijdag in het Britse medisch tijdschrift Lancet zijn gepubliceerd.

Inwoners van eilandstaten in de Stille Oceaan zoals Amerikaans Samoa zijn het zwaarst, blijkt uit één van de studies. In rijke landen zijn Amerikanen het dikst en Japanners het slankst.

"Overgewicht is niet langer alleen een westers probleem", zegt Majid Ezzati, hoogleraar volksgezondheid aan het Imperial College London, een van de onderzoekers. In 1980 was ongeveer 5 procent van de mannen en ongeveer 8 procent van de vrouwen veel te dik, in 2008 was dat bijna 10 procent bij de mannen en 14 procent bij de vrouwen. Dit komt neer op 205 miljoen mannen en 297 miljoen vrouwen met vetzucht. Nog eens 1,5 miljard mensen hebben overgewicht.

Hoewel in rijkere landen bloeddruk en cholesterol beter onder controle worden gehouden, zeggen de onderzoekers dat mensen bijna overal ter wereld zwaarder worden, met uitzondering van enkele gebieden in Midden-Afrika en Zuid-Azië.

Behalve met hart- en vaatziekten wordt vetzucht ook in verband gebracht met kanker en diabetes. Volgens Ezzati is het onduidelijk hoe ver het probleem zich nog zal ontwikkelen. "Bloeddruk en cholesterol kunnen we met medicijnen onder controle houden, maar met diabetes wordt dat al een stuk moeilijker."